Kontaktne leče

Operacija dioptrije je spremenila moje življenje

Kontaktne leče - prednosti pred očali

Kontaktne leče so optični pripomoček z ustrezno dioptrijo, ki ga vstavimo v oko, na površino roženice. Kontaktna leča ima ob predhodnem pregledu specialista oftalmologa in ob pravilni uporabi številne prednosti pred očali:

  • ne zmanjšuje vidnega polja,
  • ponavadi dosežemo boljšo ostrino vida kot z očali,
  • se ne rosijo pri prehodu iz hladnega v topel prostor,
  • niso ovira pri športnih aktivnostih.

Tudi za uporabnike kontaktnih leč je priporočljiva občasna uporaba korekcijskih očal. Kontaktnih leč ne nosite, kadar so oči pordele ali vnete, oziroma, če ste prehlajeni.


Pregled za kontaktne leče

Pregled za nošnjo kontaktnih leč obsega najprej elektronsko merjenje dioptrije in ukrivljenosti roženice.

Sledi določitev dioptrije, da dosežemo najbolj optimalno vidno ostrino, nakar vstavimo stranki v oko, testno lečo, z ustrezno dioptrijo, bazno krivino in velikostjo.

Po 20-30 minutah opravimo še pregled vidne ostrine s kontaktno lečo, ocenimo položaj leče pri pregledu s špranjsko svetilko (mikroskopom), pomemben pa je tudi subjektivni občutek stranke.

Če izbrana kontaktna leča ustreza vsem zahtevanim kriterijem, sledi uvajanje v nošnjo kontaktnih leč, ko medicinska sestra nauči stranko pravilne uporabe leč


Mehke kontaktne leče

Mehke kontaktne leče so večinoma 14-dnevne ali 30-dnevne, lahko pa so tudi enodnevne ali takšne, s katerimi lahko celo spimo (Night&Day). Narejene so iz materiala, ki omogoča, da oko pod lečo "diha", to pomeni, da dobro prepuščajo kisik in zadržujejo vlago v očesu.

Obstajajo mehke leče praktično vseh dioptrij, nekoliko težje je najti ustrezno lečo v primeru ektremno visokih dioptrij ali neobičajnih astigmatizmih. Najbolj je seveda pomembno, da so pravilno predpisane s strani specialista oftalmologa, kajti ustrezne leče so garancija za dobro vidno ostrino in trajno zadovoljstvo.

Torične mehke kontakne leče so na videz skoraj identične kot sferične, vendar so namenjene korekciji astigmatizma na različnih oseh.Poltrde kontaktne leče

Poltrde kontaktne leče se manj pogosto uporabljajo v oftalmoloških ambulantah. Namenjene so korekciji posebno zahtevnih dioptrij, neobičajnih astigmatizmov ali kot terapija določenih bolezenskih stanj (npr. keratoconus).