Operacija sive mrene

Operacija dioptrije je spremenila moje življenje

Operacija sive mrene, kdaj je primerna 

Operacija sive mrene je primerna, ko je siva mrena "zrela", torej takrat, ko se vidna ostrina poslabša do te mere, da bolnik ne more več brati in ga moti pri vsakodnevnih življenjskih opravilih. Ljudje imamo različne zahtevnosti dela in različne potrebe po stopnji ostrine vida, zato bo nekdo prej imel težave zaradi poslabšanja vida pri sivi mreni kot pa nekdo, ki ne potrebuje zelo natančne ostrine za svoj način življenja in dela. Za operacijo se ponavadi odločimo, kadar siva mrena jemlje 30% do 40% vidne ostrine, torej je vid nekje med 0,6 in 0,7.

 

Siva mrena - kako poteka operacija sive mrene

Operacijo izvajajo ambulantno, v lokalni anesteziji. Bolnik dobi pred operacijo zdravila za pomiritev in očesne kapljice za lokalno anestezijo. Pred posegom kirurg pregleda očesno ozadje pri široki zenici; s posebno lasersko napravo (IOL Master)  izmeri dolžino zrkla in izračuna najprimernejšo dioptrijo leče, ki bo nadomestila bolnikovo. Poseg se opravi skozi 2,2 mm velik rez na robu roženice. V uporabi je metoda fakoemulzifikacije (PHACO), pri kateri kirurg ob pomoči UZ-sonde lečne mase zdrobi mreno in nastale drobce posrka.


Nato se na fiziološko mesto, v lečno ovojnico vstavi umetna pregibna intraokularna leča (IOL).

 

 
Lečna ovojnica ostane v očesu in vanjo vstavimo umetno lečo (IOL).

 

 

Operacija sive mrene - intraokularna leča

Bolniki z novo lečo imajo dober vid na daljavo, ker pa leča nima sposobnosti akomodacije, potrebujejo očala za branje. Očala predpisujemo po 2 do 3 tednih po operaciji. Poseg traja od 10 do 20 minut, skupaj s pripravo na operacijo pa 2 uri.

Novejše intraokularne leče omogačajo vid na daljavo in bližino, to so nadstandardne multifokalne IOL.

Operacija sive mrene - uspešnost

Operacija sive mrene sodi med zelo varne operativne posege, saj se komplikacije pojavijo v manj kot 1% vseh operacij. Ostrina vida po uspešno opravljeni operaciji mrene je pri zdravih očeh 100-odstotna. Slabši vid kljub uspešni operaciji imajo bolniki z očesnimi obolenji, ki zmanjšujejo vidno ostrino (brazgotine na roženici, povišan očesni tlak ali glavkom, diabetično retinopatijo, starostno degeneracijo rumene pege), vendar ponavadi pacienta že pred operacijo opozorimo, da obstaja verjetnost slabšega rezultata operacije.

 

www.ocesne-operacije.si