Estetski posegi

Operacija dioptrije je spremenila moje življenje

KSANTELAZME

so rumenkaste spremembe na koži zgornje ali spodnje veke. Gre za nabiranje maščobnega tkiva pod kožo. Pri nekateri ljudeh so ksantelazme povezane z višjo vrednostjo holesterola v krvi.

Ksantelazme odstranjujemo v lokalni anesteziji. Spremembe izrežemo in zašijemo z drobnimi šivi.

 

DERMATOHALAZA

je nabiranje odvečne kože oz. povešenost kože zgornje in spodnje veke, ki se pojavi navadno pri starejših, zaradi zmanjšane elastičnosti kože in nabiranja odvečnih maščobnih blazinic.

Dermatohalazo odstranjujemo v lokalni anesteziji. Odvečno kožo izrežemo in rano zašijemo z drobnimi šivi. Rez je običajno skrit v kožni gubi.

 

EKTROPIJ IN ENTROPIJ

spodnje veke sta posledica neuravnoteženega delovanja mišic in zmanjšane elastičnosti vek. Posledica je nepravilno vihanje veke ( navzven - ektropij ali navznoter - entropij), kar povzroča draženje in večje tveganje za vnetje  veznice in roženice. Ektropij in entropij se običajno pojavljata pri starejših, lahko pa sta tudi posledica poškodbe ali operativnih posegov.

Ektropij in entropij operiramo v lokalni anesteziji. Rez zašijemo z drobnimi šivi. Zaradi sprememb v delovanju veke, ki z leti napredujejo, so možne ponovitve  težav.

 

BRADAVICE ALI PAPILOMI

so drobne,  pecljate spremembe na vekah. Lahko so virusnega izvora in se s časom množijo in rastejo. Priporočljiva je čimprejšnja odstranitev, dokler je sprememb malo in so majhne.

Poseg opravimo v lokalni anesteziji.

 

TRIHIAZA

je napačno izraščanje trepalnic na robu vek, ki se obračajo proti zrklu, kar povzroča draženje zrkla in bolečine, večja je tudi možnost nastanka vnetja roženice in očesne veznice.

Trepalnice lahko odstranjujemo s puljenjem, kar je le začasna rešitev. Trajno pa jih lahko odstranimo z elektrokavterizacijo in lasersko fotokoagulacijo.

Pri vseh posegih na vekah je teden dni pred posegom priporočljivo opustiti zdravila,  ki vplivajo na strjevanje krvi, saj s tem zmanjšamo možnost hematoma (podkožne krvavitve), vendar se je o tem potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom.

Po posegu je, odvisno od obsežnosti posega, možna prehodna oteklina