Oko in vid

Operacija dioptrije je spremenila moje življenje

Človeško oko - kako vidimo

je najpopolnejši optični "instrument", ki sliko zunanjega sveta s pomočjo vidne poti prenaša v možganske centre, kjer nastaja slika kot jo zazna naša zavest. Delovanje očesa je še najbolj podobno delovanju zelo dobrega avtomatskega fotoaparata.
Kako je sestavljeno človeško oko

Svetlobni žarki pridejo do mrežnice skozi prozorno roženico, zenico, lečo in steklovino. Ko gredo svetlobni žarki skozi te očesne dele, se lomijo, tako da nastane na mrežnici zmanjšana in obrnjena slika predmeta, ki ga gledamo. Jasno in ostro vidimo le predmet, čigar slika nastane natančno na mrežnici.

Delovanje očesne leče

Pravilno zgrajeno človeško oko vidi ostro predmete, ki so oddaljeni več kot 5 metrov, ne da bi bilo potrebno lečo prilagajati in takrat oko počiva. Pri gledanju v daljavo je leča bolj sploščena in zato manj lomi svetlobne žarke. Čim bolj iz bližine gledamo kak predmet, tem bolj se leča zaobli in taka močneje lomi svetlobo. Temu prilagajanju leče na gledanje na bližino pravimo akomodacija.

Daljnovidnost in kratkovidnost

Oko, ki dobro vidi na daljavo in slabše na blizu, imenujemo daljnovidno in obratno, oko, ki vidi bolje bližnje predmete kot oddaljene, je kratkovidno. V starosti je leča vedno manj prožna, tako da bližnjih predmetov ne moremo videti več jasno. To imenujemo starostna daljnovidnost