VIDIM Očesni Center

Kako dolgo traja učinek laserske korekcije vida po metodi Presbyond?

Ali brez bližinskih očal ne morete nikamor in so ta postala stalnica na vašem obrazu?

Ko je čas za nakup bralnih očal, veste, da ste se znašli v godlji. Sprva jih potrebujete za branje tiska na hrbtni strani embalaže, ob uporabi mobilnega telefona in za opravljanje bližinskega dela. Kmalu zatem jih uporabljate za večino opravil, ko pa jih nimate pri roki, pa porabljate svoj dragoceni čas za njihovo iskanje. Ali so vam znane opisane težave?

Težava, s katero se soočate, se imenuje presbiopija – strokovni izraz za starostno slabovidnost, stanje, ki po določenem letu starosti prizadene vse ljudi. Težave, povezane s starostno slabovidnostjo, se običajno pričnejo po 43. letu starosti.

Včasih so bila edina rešitev ob pojavu težav s starostno slabovidnostjo zgolj očala, od leta 2011 pa je na voljo laserska korekcija dioptrije, ki vas odreši nošnje bližinskih očal, ki vas vizualno postarajo. Laserska metoda, ki omogoča korekcijo starostne slabovidnosti, se imenuje PRESBYOND® Laser Blended Vision.

Laserska korekcija vida po metodi Presbyond nemškega proizvajalca Carl Zeiss® je pomagala že več tisočim ljudem, ki sedaj živijo brez pomoči očal in kontaktnih leč. Sliši se super, vendar se verjetno sprašujete – za koliko časa? Ali je smiselno izvesti lasersko korekcijo vida, če je presbiopija povezana z naravnim staranjem očesa?

Metoda Presbyond ima učinek »zaustavitve časa«

Metoda Presbyond popravlja učinke presbiopije, ne pa njenega vzroka. Naša znotrajočesna leča z leti postaja vse manj prožna, mišice, ki jo vlečejo v fokus, pa izgubljajo na svoji moči. To se zgodi v vsakem primeru – z operativno odpravo dioptrije ali brez nje.

Z razvojem starostne slabovidnosti se sposobnost prilagajanja očesa na različne razdalje še naprej zmanjšuje. Pri tem zaznamo, da predmeti v bližini postajajo vse bolj zamegljeni in brez fokusa. Iz tega razloga ne moremo trditi, da so učinki metode Presbyond trajni. Vendar to nikakor ne pomeni, da bodo bralna očala spet nujna!

Prvi slovenski strokovnjak za odpravo dioptrije po metodi Presbyond, dr. Boštjan Drev, razlaga, da se na osnovi obsežnih očesnih preiskav in testiranj določi pričakovani izid operacije. Pacient na tovrstnem pregledu izve kakšen bo rezultat posega in kakšni so morebitni kompromisi.

Glede na podatke naše klinike je več kot devetdeset odstotkov pacientov v starostni skupini od 43 do 55 let primernih za operativno korekcijo po metodi Presbyond.

In kakšna je trajnost?

Načeloma bo izboljšan bližinski vid zdržal celo življenje. Sicer se lahko vaša ostrina vida skozi življenjsko dobo spremeni in skozi desetletje opazite težje berljiv drobni tisk, vendar splošna bralna ostrina pri tem ostane zadovoljiva. V kolikor temu ni tako, pa vedno obstaja možnost naknadne izboljšave – čeprav so tovrstni primeri redki.

Za več informacij o laserski odpravi dioptrije po metodi Presbyond nas lahko pokličete na telefonsko številko 059 230 961 ali pa nam pošljite sporočilo na ambulanta@vidim.si.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja