VIDIM Očesni Center

Suho oko in kontaktne leče (članek)

Najpogostejša težava, s katero se srečujejo uporabniki kontaktnih leč, je občutek suhega očesa. Simptomi lahko vključujejo pekočo bolečino in srbenje, moteč občutek peska v očeh, zamegljen vid in pordelo oko. Pri dolgotrajnih težavah govorimo o sindromu suhega očesa. Ta se lahko pojavi tudi pri ljudeh, ki kontaktnih leč ne uporabljajo.     

Solze ob vsakem našem mežiku ustvarijo tanko zaščitno plast preko očesa. Brez omenjene zaščite površina očesa ni gladka in čista. Solzni film sestavljajo tri osnovne komponente: zunanja (lipidna), srednja (vodna) ter notranja (sestavljena iz sluzi), pri čemer vsaka opravlja svojo specifično nalogo. Lipidni sloj preprečuje izhlapevanje solz in povečuje vlažnost, medtem ko sluz pomaga zadržati solze na očesni površini.

Vzroki za stanje suhih oči so lahko zunanji ali notranji. Med notranje dejavnike štejemo zdravstveno stanje in naravni proces staranja. Zunanji dejavniki so pomanjkljiva vlažnost zraka v prostoru, kajenje, uporaba računalnika in jemanje nekaterih zdravil. Poleg vseh naštetih rizikov lahko pojavnost suhega očesa povežemo tudi z dolgotrajno nošnjo kontaktnih leč.

Ob pojavu težav s suhimi očmi si lahko pomagate s t.i. »umetnimi solzami« oziroma vlažilnimi kapljicami, ki jih dobite pri izbranem optiku ali v lekarni brez recepta. Vlažilne kapljice osvežijo, navlažijo in pomirijo oko, uporabite pa jih lahko tudi med nošenjem leč. Nasvet: pomembno je, da si priskrbite kapljice za oči, ki so združljive z vašimi kontaktnimi lečami.

Če se soočate s sindromom suhega očesa in ste redni uporabnik kontaktnih leč, je smiselna uporaba izdelkov, ki so posebej prilagojeni tovrstni problematiki. V večini primerov so optimalna rešitev izboljšane kontaktne leče, ki oskrbujejo roženico z občutno večjo količino kisika.

Z upoštevanjem nasvetov lahko težave s suhimi očmi odpravite sami, medtem ko je pri izrazitejših in dolgotrajnejših težavah nujen obisk pri oftalmologu.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja