Najpomembnejša je izbira izkušenega zdravnika, ki bo razumel vaše želje in bo aktiven v procesu načrtovanja operacije oči ter vam bo svetoval, katera od metod je najbolj varna za vas.

Direktor in vodja zdravniške ekipe Boštjan Drev, dr. med. specialist oftalmolog-kirurg, je v svoji 25 letni strokovni karieri opravil preko 25.000 operacij sivih mren, operacij z vstavitvijo nadstandardnih znotrajočesnih leč, operacij z vstavitvijo fakičnih znotrajočesnih leč (Visian-ICL) in laserskih odprav dioptrij po metodah ReLEx SMILE, PRESBYOND, LASIK in PRK. Sodeluje tudi z očesnimi kirurškimi centri v tujini, kjer izobražuje specializante oftalmologije in jih uči zahtevnih tehnik operacij. Je član Ameriškega združenja za operacijo sive mrene in refraktivno kirurgijo (ASCRS), član Ameriške Akademije za oftalmologijo (AAO), član Evropskega združenja za kirurgijo sive mrene in refraktivno kirurgijo (ESCRS).

Boris Tomec

Boris Tomec, dr. med., specialist oftalmolog-kirurg, je po končani Medicinski fakulteti v Ljubljani nadaljeval s specializacijo, ki jo je zaključil z opravljenim evropskim specialističnim izpitom v Parizu in pridobil priznani naziv Fellow of European Board of Ophthalmology. V zadnjem letu se je specializiral za laserske operacije po metodah ReLEx SMILE, PRESBYOND, LASIK in PRK. Opravlja tudi okuloplastične posege ter se redno izobražuje na evropskih kongresih.

Nenad Špička

Nenad Špička, dr. med., specialist oftalmolog-kirurg, je leta 2006 s pohvalo opravil specialistični izpit iz oftalmologije na Očesni kliniki v Ljubljani ter uspešno opravil specialistični izpit iz oftalmologije in pridobil priznani naziv Fellow of European Board of Ophthalmology. Dodatno se je izobraževal tudi na Univerzitetni kliniki v Erlangnu. Pri svojem delu je uvedel več novih operativnih tehnik in metod zdravljenja očesnih bolezni. Sodeluje tudi na domačih in tujih oftalmoloških kongresih.

Mateja Naji

Mateja Naji, dr. med., specialist oftalmolog-kirurg, je leta 1998 diplomirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani, leta 2005 je z odliko opravila specialistični izpit iz oftalmologije. 15 let je bila zaposlena na Očesnem oddelku UKC Maribor, kjer se je ukvarjala z okuloplastično kirurgijo, diagnostiko in zdravljenjem bolezni mrežnice. V tem času je sama in s kolegi uvedla več novih metod na področju diagnostike in terapije bolezni mrežnice in v sodelovanju z Očesno kliniko v Ljubljani tudi zdravljenje starostne degeneracije rumene pege. Je članica evropskega FAN (Fluorescein angiography) kluba in Euretine. Sedem let je bila asistenka na Katedri za oftalmologijo Medicinske fakultete v Mariboru.

Petra Skitek

Petra Skitek, dr. med., specialistka oftalmologije, je leta 2003 diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 2009 z odliko opravila specialistični izpit iz oftalmologije. Znanje oftalmologije je izpopolnjevala s kliničnim delom v tujini (Moorfields Eye Hospital, London in Academic Medical Center, Amsterdam) ter z rednim sodelovanjem na strokovnih srečanjih in kongresih v Sloveniji in v tujini. Od leta 2010 do 2019 je bila zaposlena na Oddelku za očesne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer se je ukvarjala predvsem z diagnostiko in zdravljenjem bolezni mrežnice ter okuloplastično kirurgijo. Sodelovala je v dveh multicentričnih kliničnih študijah zdravljenja bolnikov z vlažno obliko starostne degeneracije rumene pege in sooblikovala potek dela v ambulanti za zdravljenje bolezni mrežnice.  Od leta 2014 je asistentka Katedre za oftalmologijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Leta 2019 je bila imenovana za glavno mentorico specializacije iz oftalmologije.

Za operacijo sem se odločila, ker so me kontaktne leče motile. Operacija je bila hitra in neboleča. Poseg mi je izboljšal kvaliteto življenja, sedaj vidim res perfektno, zato bi ga priporočila vsakomur.

Jerneja Štor

Za operacijo sem se odločila zaradi očal, ki sem jih morala nositi. Med operacijo sem se dobro počutila. Bolečin ni bilo. Hvala osebju in zdravniku za izredno prijaznost in strokovnost.

Darja Lugarič
Opravljenih 30.000 očesnih operacij
Več kot 25 let skupnih izkušenj
Odličnih 12 let poslovanja
Več kot 1500 očesnih operacij letno
Klikni za virtualni sprehod!

Pogosta vprašanja

Vaš vid je vaša odločitev, dovolite nam, da postane naša skrb.

1.

Katere preglede lahko opravim v vaši ambulanti?

Ambulantne okulistične storitve v našem VIDIM, očesnem kirurškem centru so:

– pregled vida za očala
– pregled za kontaktne leče
– merjenje očesnega pritiska
– pregled očesnega ozadja
– razširjen očesni pregled (vid, ozadje, očesni pritisk)
– pregled vidnega polja
– pregled za voznike vseh kategorij
– pregled za mnenje za zavarovalnico
– pregled in mnenje pred refraktivno operacijo
– specialne očesne preiskave (OCT, Pentacam, iTrace, Endoteljni mikroskop, IOL Master)
– redni obdobni pregledi za podjetja ali skupine

2.

Kakšne so čakalne dobe v primeru, da me je k vam napotil osebni zdravnik?

Čakalne dobe na pregled preko zdravstvenega zavarovanja je odvisna od stopnje nujnosti, ki jo na napotnici označi vaš osebni zdravnik:

– NUJNO: v 24 urah
– HITRO: do 3 mesece
– REDNO: do 6 mesecev

Za pregled vida za očala napotnica ni potrebna.

3.

Kakšno opremo uporabljate v vašem centru?

Med drugim v Očesnem centru VIDIM uporabljamo:

– Avto kerato-refraktometer (Tomey), ki je avtomatski merilec dioptrije in ukrivljenosti roženice. Vsak pregled v očesni ambulanti se prične s to meritvijo.

– Pneumo-tonometer (Tomey), je naprava za avtomatsko merjenje očesnega pritiska in se uporablja za preventivno odkrivanje povišanega očesnega pritiska.

– Perimeter (Tomey) se uporablja za preiskavo širine vidnega polja, predvsem pri glavkomskih in sladkornih bolnikih.

– Avto kerato-refrakto-pneumo-pachy meter TRK-1P (Topcon) je najnovejši avtomatski merilec dioptrije, ki meri tudi ukrivljenost roženice, debelino roženice in očesni pritisk. Ta naprava združuje 4 aparature v eni.

– Računalniški foropter Visutron (Moller Wedel) in Računalniški foropter CV-5000 PC (Topcon) sta avtomatska instrumenta z vgrajenimi dioptrijskimi lečami za določitev ustrezne korekcije na očalih za daljavo in bližino. Stranka gleda na določeno razdaljo skozi odprtini, specialist oftalmolog s pomočjo računalnika menjuje dioptrijo pred posameznim očesom in tako najde najbolj primerno korekcijo za posameznika. Foropter je sodobna zamenjava za testne okvirje.

– Auto lens-analyzer EZ 200 (Topcon) je avtomatski merilec dioptrije na izdelanih očalih.

– Pentacam (Oculus) je posebna laserska kamera, ki omogoča natačen pregled prednjega segmenta očesa, t.j. topografijo roženice, globino sprednjega prekata, pregled zakotja, začetne spremembe v smislu sive mrene in se uporablja za diagnostiko številnih očesnih bolezni kot tudi za meritve in pripravo pred operativnimim posegom.

– IOL master (Zeiss) je optični (laserski) merilec ukrivljenosti očesa, dolžine očesa in razdalj med posameznimi strukturami v očesu, ki ga uporabljamo za meritve in natančno pripravo pred operacijami sive mrene za izračun dioptrije in oblike znotrajočesne leče (IOL), ki jo bomo pri operaciji vstavili v oko. Je veliko natančnejši kot ultrazvočni merilec (A-scan) in brez njega praktično ni več mogoče izvajati kvalitetnih refraktivnih operativnih posegov.

– YAG laser (NIDEK) je laser, ki se uporablja za lasersko “razstrelitev” ali kapsulotomijo zadnje lečne ovojnice pri pacientih, ki se jim po operaciji sive mrene zamotni. To se zgodi pri manj kot 7% pacientov v 2 letih po operaciji sive mrene in se po posegu nikoli ne ponovi.

– OCT kamera ali optični koherentni tomograf (Topcon) združuje kvalitetno nemidriatično kamero za slikanje očesnega ozadja in infrardečo kamero za analizo in oceno stanja sprednjega dela očesa, mrežnice ter vidnega živca. Kamera z analizo slik in meritev izdela 3-D sliko očesa, kar nam pomaga pri odkrivanju in spremljanju zgodnjih oblik glavkoma, starostne degeneracije makule in drugih očesnih boleznih.

Naročite se na brezplačen posvet ali pregled pri specialistu!

Ste naveličani uporabe očal in kontaktnih leč? Razmišljate o operaciji za odpravo dioptrije? Posvetujte se s strokovnjaki, ki vam bodo predlagali najboljšo rešitev.

Specialisti za očesne operacije
Strokovno osebje
Najsodobnejša oprema
Več kot 34.000 opravljenih operacij