Za koga je primerna laserska operacija vida?

Laserska operacija oči je postopek, s katerim se trajno odpravi dioptrija. Po njej ni več potrebno nositi korekcijskih očal ali kontaktnih leč.

Primerna je za polnoletne osebe, ki imajo vsaj leto dni stabilno dioptrijo in se soočajo z naslednjimi napakami vidne ostrine:

Kratkovidnost
Daljnovidnost
Astigmatizem
Starostna daljnovidnost

Rešite kratek vprašalnik!

Nič več motečih očal in dragih kontaktnih leč. Rešite vprašalnik in preverite, ali je laserska operacija dioptrije prava rešitev za vas!

Rešite kratek vprašalnik!

Nič več motečih očal in dragih kontaktnih leč. Rešite vprašalnik in preverite, ali je laserska operacija dioptrije prava rešitev za vas!

Kaj je laserska korekcija dioptrije in kako pomaga do boljšega vida?

Pri laserski odpravi dioptrije gre za spreminjanje površine in debeline roženice. Lomna moč roženice je po operaciji spremenjena in postane sorazmerna z dolžino zrkla, kar pomeni, da se slika predmeta, ki ga gledamo, spet projicira v rumeni pegi – makuli. Laser roženico trajno preoblikuje. Slika postane spet jasna brez očal ali kontaktnih leč.

1
ReLEx SMILE

Revolucionarna, najnovejša metoda, ki jo je razvilo podjetje Zeiss in se izvaja na vrhunskem Femto laserju – Visumax. Metoda je kratkotrajna, brezbolečinska, omogoča večjo stabilnost dioptrije in hitro okrevanje v treh dneh.

Prenesite brošuro | Spletna stran ReLEx Smile

2
PRK

Najstarejša metoda laserske korekcije dioptrije, kjer z Excimer laserjem površinsko preoblikujemo roženico.

Prenesite brošuro

3
FEMTO – LASIK

Metoda, ki se izvaja v 2 korakih. Najprej se oblikuje roženični pokrovček Flap (s Femto laserjem), potem pa se z Excimer laserjem preoblikuje in odstrani spodnji-globji del roženice.

Prenesite brošuro

|

Prenesite brošuro (english version)

4
PRESBYOND - ZEISS

Posebna najnovejša unikatna tehnika preoblikovanja roženice, ki rešuje težave starostne daljnovidnosti in vas reši bralnih očal.

Prenesite brošuro

|

Prenesite brošuro (english version)

|

Spletna stran

Kako postavimo diagnozo?

Pred samim posegom je opravimo zelo natančen globinski pregled vida, ki vključuje popolno diagnostiko organa za vid, pregled očesnega ozadja, izmero očesnega pritiska in topografijo roženice.

Očesni kirurg – oftalmolog potrebuje čim bolj natančne meritve, zato 5 dni pred pregledom kandidat ne sme nositi mehkih kontaktnih leč, trdih, poltrdih kontaktnih leč pa 2 do 3 tedne. V tem času je za korekcijo vida potrebno uporabljati korekcijska očala.

Po pregledu se odsvetuje samostojna vožnja z avtomobilom in zato potrebujete spremstvo. Vzrok je širjenje zenic s posebnimi kapljicami za popolno postavitev dioptrije, zato je vid meglen še nekaj ur.

1
Določitev ustrezne dioptrije
2
Pregled z roženičnim topografom in analizatorjem sprednjega segmenta očesa (Pentacam)
3
Analiza z laserskim merilcem posameznih delov očesa (Wavefront analizator-Itrace)
4
Laserska meritev dolžine očesa in razdaj med posameznimi deli očesa (IOL master 700)
5
Analiza stanja roženice (Spekularni endoteljni mikroskop-KONAN)
6
Pregled očesnega ozadja z lasersko OCT kamero
7
Posvet z zdravnikom in glede na predhodne meritve izbira najprimernejše metode

Poleg vrhunske opreme in prostorov je najpomembnejša izbira izkušenega kirurga, ki bo razumel vaše želje in bo aktiven v procesu načrtovanja laserske operacije oči ter vam bo svetoval, katera od metod je najbolj varna za vas.

Katera metoda je primerna zame?

Na voljo je več standardiziranih operacijskih tehnik in metod laserske operacije oči, zato po pregledu sledi temeljita konzultacija s kirurgom, ki bo izvedel operacijo. Le-ta oceni, ali je posameznik sploh primeren kandidat za lasersko korekcijo vida in katera laserska metoda je najprimernejša. Z različnimi laserskimi metodami in operativnimi tehnikami je mogoče posamezniku popolnoma individualno prilagoditi poseg.

1
Varnost

Poseg je popolnoma varen, neboleč in s pripravami vred traja približno 5 do 10 minut na eno oko. Izvaja se v ležečem položaju z uporabo kapljične anestezije.

2
Trajnost

Odprava dioptrije je trajna. V primerih, ko s prvo operacijo želena dioptrija ni popolnoma dosežena, je mogoča dodatna korekcija.

3
Okrevanje po operaciji

Okrevanje je odvisno od metode, s katero je posameznik operiran. Najhitreje se okreva po metodi SMILE in FEMTO - LASIK (1 do 3 dni), pri PRK metodah pa je za popolno okrevanje vida potreben en teden do mesec dni.

4
Kontrolni pregledi

Po operaciji je potrebno opravljati kontrolne preglede po dogovoru in upoštevati natančna navodila, ki jih poda kirurg.

Glede let pri operaciji z menjavo leč ni omejitve navzgor, če je seveda oko zdravo in so zagotovljeni vsi ostali kriteriji za varno operacijo.

Direktor in vodja zdravniške ekipe Boštjan Drev

 

 

Cenik

Cenik je veljaven od 01.02.2022.

Vse cene operacij veljajo za eno oko.

Za podrobnejše informacije o cenah kirurških in ambulantnih očesnih storitev pokličite na številko 059230961, kjer vam bodo svetovalci pojasnili okvirne cene, glede na vaše potrebe (individualna obravnava).

Cenik si lahko prenesete v obliki PDF datoteke tukaj.

Pogosta vprašanja

»Vaš vid je vaša odločitev, dovolite nam, da postane naša skrb.«

1.

Kako vem, da sem primeren/a za lasersko operacijo oči oz. za operativno odstranitev dioptrije?

Za lasersko odstranjevanje dioptrije so primerni vsi, ki jih moti nošenje očal in kontaktnih leč ter ustrezajo naslednjim kriterijem:

– so stari vsaj 20 let,
– imajo stabilno dioptrijo vsaj eno leto oz. se le-ta ni spremenila za več kot 0,25 D na leto,
– dioptrija v vrednostih do -10, in do 5 cilindra (astigmatizma),
– imajo zdrave oči, primerno obliko in debelino roženice.

Po naših izkušnjah je primernih 95% vseh prijavljenih

2.

Kateri so najbolj pogosti znaki, ki pravijo, da bi moral/a na lasersko odstranitev dioptrije?

Najbolj pogosti znaki so slabša ostrina vida, motnje vida, glavoboli, težave s kratkovidnostjo in astigmatizmom, nezadovoljstvo z nošenjem očal, nesamozavest, nefunkcionalnost očal – na primer pri ukvarjanju s športom –, (pre)velik strošek kontaktnih leč in očal, dolgoletna želja popolno videti brez očal.

3.

Ali lahko kar sam/a (brez pregleda pri zdravniku) preverim, če bi moral/a na lasersko odstranjevanje dioptrije?

Da ste popolnoma prepričani, je potrebno najprej opraviti predoperativni natančen oftalmološki pregled. Na takšnem pregledu se potrdi, če ste primeren kandidat za lasersko korekcijo. Prav tako preverimo, katera od metod je najprimernejša za vas, ter tudi, kaj lahko pričakujete po operaciji.

4.

Ali lahko opišete, kako pravzaprav poteka celoten proces – začetni pregled, posvet, operacija oči, kasnejši pregledi … Kako vse skupaj poteka in koliko časa v povprečju traja?

Prvi delni predoperativni oftalmološki pregled traja približno 1 uro. Sledi pogovor z izbranim oftalmologom, ki vam glede na vaše meritve poda strokovno mnenje o primernosti za poseg, po kateri metodi boste operirani in kakšne rezultate lahko pričakujete.

V kolikor od zdravnika dobite zeleno luč za operacijo, je potrebno opraviti razširjene meritve za določeno metodo odprave dioptrije, ki trajajo ponovno okoli 1 ure.

5.

Ali so po operaciji možni kakršnikoli zapleti?

Zapleti, kot je suhost očesa ali bleščanje so možni pri starejših metodah (PRK, LASIK). Pri metodi LASIK obstaja tudi določena možnost premika roženičnega pokrova-režnja. Z metodo SMILE je možnost zapletov minimalna.

6.

Koliko časa traja operacija po ReLEx SMILE metodi (za obe očesi)?

Same priprave pred operacijo trajajo okoli 45 minut, sam poseg pa 15-20 minut za obe očesi.

7.

Kot vem, obstajajo 3 metode odstranjevanja dioptrije (PRK, Lasik in ReLEx SMILE). Kako vem, katera je zame najbolj primerna?

Vse 3 metode laserske korekcije vida se med seboj razlikujejo glede na kirurško tehniko priprave površine roženice pred glajenjem z laserjem. Prvi dve metodi (PRK in LASIK) sta stari skoraj 30 oz. 25 let.

Najsodobnejša in tehnološko najbolj dovršena je revolucionarna metoda ReLEx SMILE, ki je minimalno invazivna za vaše oči. To pomeni, da se ohrani površina roženice, kot se maksimalno ohranijo tudi očesna vlakna, saj se povrhnji sloj roženice sploh ne odpira. Omogoča vam brezhiben vid brez dolgega okrevanja in stranskih učinkov.