• Človeško oko
  • Operacija sive mrene
  • Laserske operacije
  • Estetski posegi
  • Odprava dioptrije

1.

Kako vidimo?

Človeško oko je najpopolnejši optični instrument, ki sliko zunanjega sveta s pomočjo vidne poti prenaša v možganske centre, kjer nastaja slika, kot jo zazna naša zavest. Delovanje očesa je še najbolj podobno delovanju zelo dobrega avtomatskega fotoaparata.

Kako vidimo?

2.

Kako je sestavljeno človeško oko?

Svetlobni žarki pridejo do mrežnice skozi prozorno roženico, zenico, lečo in steklovino. Ko gredo svetlobni žarki skozi te očesne dele, se lomijo, tako da nastane na mrežnici zmanjšana in obrnjena slika predmeta, ki ga gledamo. Jasno in ostro vidimo le predmet, čigar slika nastane natančno na mrežnici.

Zgradba očesaDelovanje očesa

3.

Kako deluje očesna leča?

Pravilno zgrajeno človeško oko vidi ostro predmete, ki so oddaljeni več kot 5 metrov, ne da bi bilo potrebno lečo prilagajati in takrat oko počiva. Pri gledanju v daljavo je leča bolj sploščena in zato manj lomi svetlobne žarke. Čim bolj iz bližine gledamo kak predmet, tem bolj se leča zaobli in taka močneje lomi svetlobo. Temu prilagajanju leče na gledanje na bližino pravimo akomodacija.

Delovanje očesa

4.

Kaj je daljnovidnost in kaj je kratkovidnost?

Oko, ki dobro vidi na daljavo in slabše na blizu, imenujemo daljnovidno in obratno, oko, ki vidi bolje bližnje predmete kot oddaljene, je kratkovidno. V starosti je leča vedno manj prožna, tako da bližnjih predmetov ne moremo videti več jasno. To imenujemo starostna daljnovidnost.

Motnje vidne ostrine

5.

Kako oko deluje?

Osnovni princip oblikovanja slike v očesu se v bistvu ne razlikuje od oblikovanja slike v navadnem fotoaparatu.
Snop vhodne svetlobe se lomi v roženici očesa, nato prehaja skozi zenico (zaslonko), s prilagajanjem leče se dodatno korigira tako, da fokus pade na mrežnico očesa. V mrežnici se nahajajo posebni fotoobčutljivi receptorji (paličnice in čepnice), kateri svetlobne dražljaje pretvarjajo v električne impulze in jih po vidnem živcu pošiljajo v možgane.

Kako oko deluje

1.

Ali se siva mrena ponovi?

Ne, siva mrena se po operaciji ne ponovi več

2.

Ali se dioptrija po operaciji sive mrene še vedno spreminja?

Ne, saj imate vstavljeno novo lečo.

3.

Kakšne tipe sive mrene poznamo?

Poznamo različne tipe katarakte, med katerimi je starostna siva mrena najpogostejša. Podvrste sive mrene pa so:

– Prirojena katarakta
Nekateri novorojenčki se že rodijo s sivo mreno. Ta je lahko prirojena ali pa se je pojavila kot posledica okužbe ploda v času nosečnosti. Nekateri otroci razvijejo sivo mreno v otroštvu. Pogostokrat taka siva mrena ne ogroža vida, v kolikor pa je vid prizadet, je potrebno očesno lečo odstraniti.

– Sekundarna katarakta
Lahko se razvije po operaciji oči zaradi drugega očesnega problema, kot je npr. glavkom. Sekundarna katarakta se lahko razvije osebam, ki imajo sistemske bolezni, kot je denimo diabetes. Med povzročitelje se umešča tudi povezava z uživanjem steroidov.

– Katarakta zaradi poškodbe
Njen vzrok je poškodba očesa, lahko pa se razvije šele čez nekaj let.

– Katarakta zaradi sevanja
Tudi izpostavljanje določenim sevanjem lahko povzroči sivo mreno.

4.

Ali je siva mrena prenosljiva?

Siva mrena se pojavi na enem ali obeh očesih. Ne more se prenesti iz enega očesa na drugega, saj ni prenosljiva bolezen, prav tako pa ni nalezljiva.

5.

Kdaj se pojavijo prvi znaki sive mrene?

Siva mrena se lahko pojavi že prej, najpogostejše pa je znake opaziti po 65. letu.

Katarakta namreč v mlajših letih ne povzroča tako hudih težav z vidom in zamegljene slike. Ker so sive mrene premajhne in ne vplivajo na vidno sposobnost, posameznik največkrat niti ne ve, da ima mreno. Najpogosteje bodo problemi z vidom nastopili po 60. letu.

1.

Kako vem, da sem primeren/a za lasersko operacijo oči oz. za operativno odstranitev dioptrije?

Za lasersko odstranjevanje dioptrije so primerni vsi, ki jih moti nošenje očal in kontaktnih leč ter ustrezajo naslednjim kriterijem:

– so stari vsaj 20 let,
– imajo stabilno dioptrijo vsaj eno leto oz. se le-ta ni spremenila za več kot 0,25 D na leto,
– dioptrija v vrednostih do -10, in do 5 cilindra (astigmatizma),
– imajo zdrave oči, primerno obliko in debelino roženice.

Po naših izkušnjah je primernih 95% vseh prijavljenih

2.

Kateri so najbolj pogosti znaki, ki pravijo, da bi moral/a na lasersko odstranitev dioptrije?

Najbolj pogosti znaki so slabša ostrina vida, motnje vida, glavoboli, težave s kratkovidnostjo in astigmatizmom, nezadovoljstvo z nošenjem očal, nesamozavest, nefunkcionalnost očal – na primer pri ukvarjanju s športom –, (pre)velik strošek kontaktnih leč in očal, dolgoletna želja popolno videti brez očal.

3.

Ali lahko kar sam/a (brez pregleda pri zdravniku) preverim, če bi moral/a na lasersko odstranjevanje dioptrije?

Da ste popolnoma prepričani, je potrebno najprej opraviti predoperativni natančen oftalmološki pregled. Na takšnem pregledu se potrdi, če ste primeren kandidat za lasersko korekcijo. Prav tako preverimo, katera od metod je najprimernejša za vas, ter tudi, kaj lahko pričakujete po operaciji.

4.

Ali lahko opišete, kako pravzaprav poteka celoten proces – začetni pregled, posvet, operacija oči, kasnejši pregledi … Kako vse skupaj poteka in koliko časa v povprečju traja?

Prvi delni predoperativni oftalmološki pregled traja približno 1 uro. Sledi pogovor z izbranim oftalmologom, ki vam glede na vaše meritve poda strokovno mnenje o primernosti za poseg, po kateri metodi boste operirani in kakšne rezultate lahko pričakujete.

V kolikor od zdravnika dobite zeleno luč za operacijo, je potrebno opraviti razširjene meritve za določeno metodo odprave dioptrije, ki trajajo ponovno okoli 1 ure.

5.

Ali so po operaciji možni kakršnikoli zapleti?

Zapleti, kot je suhost očesa ali bleščanje so možni pri starejših metodah (PRK, LASIK). Pri metodi LASIK obstaja tudi določena možnost premika roženičnega pokrova-režnja. Z metodo SMILE je možnost zapletov minimalna.

6.

Koliko časa traja operacija po ReLEx SMILE metodi (za obe očesi)?

Same priprave pred operacijo trajajo okoli 45 minut, sam poseg pa 15-20 minut za obe očesi.

7.

Kot vem, obstajajo 3 metode odstranjevanja dioptrije (PRK, Lasik in ReLEx SMILE). Kako vem, katera je zame najbolj primerna?

Vse 3 metode laserske korekcije vida se med seboj razlikujejo glede na kirurško tehniko priprave površine roženice pred glajenjem z laserjem. Prvi dve metodi (PRK in LASIK) sta stari skoraj 30 oz. 25 let.

Najsodobnejša in tehnološko najbolj dovršena je revolucionarna metoda ReLEx SMILE, ki je minimalno invazivna za vaše oči. To pomeni, da se ohrani površina roženice, kot se maksimalno ohranijo tudi očesna vlakna, saj se povrhnji sloj roženice sploh ne odpira. Omogoča vam brezhiben vid brez dolgega okrevanja in stranskih učinkov.

1.

Kaj je treba vedeti pred estetskim posegom na vekah?

Pri vseh posegih na vekah je teden dni pred posegom priporočljivo opustiti zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi, saj s tem zmanjšamo možnost hematoma (podkožne krvavitve), vendar se je o tem potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom.

2.

Kakšni so lahko stranski učinki posegov na vekah?

Po posegu je, odvisno od obsežnosti posega, možna prehodna oteklina.

1.

Star sem 53 let in sem kratkoviden. Na obeh očesih imam -2,50 dioptrije. Nosim očala za daljavo, na blizu pa berem brez očal. Ugotovljeno imam začetno sivo mreno. Katera metoda je najbolj primerna zame?

V takšnih primerih je najprimernejša metoda zamenjava znotrajočesne leče. Leča je lahko standardna ali narejena po meri – nadstandardna, pri čemer se doživljensko odpravi tudi dioptrija.

2.

Hčerka je stara 20 let in ima visoko kratkovidnost. Njena dioptrija preseg -10. Ali je primerna za metodo SMILE?

Z metodo ReLEx SMILE je možno odpraviti tudi visoko kratkovidnost. Za potrditev pa je potrebno opraviti osnovni oftamološki pregled, med katerim preverimo tudi druge parametre očesa.

3.

Kakšen je vpliv metode ReLEx SMILE na starostno dioptrijo?

SMILE ne vpliva na starostno dioptrijo.

4.

Kakšne so možnosti, da gre med odpravo dioptrije kaj narobe? Ali lahko laser odstrani preveč tkiva? Ali lahko kirurg med odstranjevanjem tkiva naredi napako?

Laser odreze toliko tkiva, kolikor je že vnaprej nastavljeno na laserju. Kirurg nato tkivo z dioptrijo samo še odstrani. Tovrstne napake še ni bilo. Je pa pri tem zelo pomembna izredna strokovnost in natančnost kirurga.

5.

Kakšni so možni zapleti pri metodi ReLEx SMILE?

Zapleti pri metodi ReLEx SMILE so izjemno redki. Če pride med postopkom do zapleta, denimo zmika očesa, se laser ustavi. Postopek se ponavadi lahko nadaljuje, v najslabšem primeru pa se ga zaključi kasneje, roku 14 dni. Do takrat se dioptrija še naprej rešuje z očali ali kontaktnimi lečami.

6.

Kateri letni čas je najbolj primeren za odpravo dioptrije?

Za tovrstno operacijo noben letni čas ne predstavlja ovir. Vsekakor pa prve dni po posegu odsvetujemo izpostavljanje pretiranemu mrazu ali vročini.

7.

Ali je nosečnost ovira za operacijo odprave dioptrije?

Med nosečnostjo in dojenjem posega ne izvajamo. Med nosečnostjo se dioptrija namreč lahko spremeni. Tudi solzni film je v času nosečnosti in dojenja nekoliko spremenjen.

8.

Ali je poseg možen pri vseh dioptrijah?

Vsaka dioptrija je rešljiva, lahko pa ovire povzročijo razne obstoječe očesne bolezni. Če so oči zdrave, je možno rešiti vsako dioptrijo.

9.

Kako veste, da je odprava dioptrije z zamenjavo leče doživljenjska?

Ker je material, iz katere je leča izdelana, preizkušen. Že več kot 20 let se uporablja pri operacijah sive mrene, ves čas pa ga tudi izboljšujejo.

10.

Zakaj je leča ZEISS boljša od ostalih leč?

Ta leča je edina na svetu, ki je trižariščna, hkrati pa je tudi izjemno preizkušena, saj je v uporabi že 9 let.

Človeško oko

1.

Kako vidimo?

Človeško oko je najpopolnejši optični instrument, ki sliko zunanjega sveta s pomočjo vidne poti prenaša v možganske centre, kjer nastaja slika, kot jo zazna naša zavest. Delovanje očesa je še najbolj podobno delovanju zelo dobrega avtomatskega fotoaparata.

Kako vidimo?

2.

Kako je sestavljeno človeško oko?

Svetlobni žarki pridejo do mrežnice skozi prozorno roženico, zenico, lečo in steklovino. Ko gredo svetlobni žarki skozi te očesne dele, se lomijo, tako da nastane na mrežnici zmanjšana in obrnjena slika predmeta, ki ga gledamo. Jasno in ostro vidimo le predmet, čigar slika nastane natančno na mrežnici.

Zgradba očesaDelovanje očesa

3.

Kako deluje očesna leča?

Pravilno zgrajeno človeško oko vidi ostro predmete, ki so oddaljeni več kot 5 metrov, ne da bi bilo potrebno lečo prilagajati in takrat oko počiva. Pri gledanju v daljavo je leča bolj sploščena in zato manj lomi svetlobne žarke. Čim bolj iz bližine gledamo kak predmet, tem bolj se leča zaobli in taka močneje lomi svetlobo. Temu prilagajanju leče na gledanje na bližino pravimo akomodacija.

Delovanje očesa

4.

Kaj je daljnovidnost in kaj je kratkovidnost?

Oko, ki dobro vidi na daljavo in slabše na blizu, imenujemo daljnovidno in obratno, oko, ki vidi bolje bližnje predmete kot oddaljene, je kratkovidno. V starosti je leča vedno manj prožna, tako da bližnjih predmetov ne moremo videti več jasno. To imenujemo starostna daljnovidnost.

Motnje vidne ostrine

5.

Kako oko deluje?

Osnovni princip oblikovanja slike v očesu se v bistvu ne razlikuje od oblikovanja slike v navadnem fotoaparatu.
Snop vhodne svetlobe se lomi v roženici očesa, nato prehaja skozi zenico (zaslonko), s prilagajanjem leče se dodatno korigira tako, da fokus pade na mrežnico očesa. V mrežnici se nahajajo posebni fotoobčutljivi receptorji (paličnice in čepnice), kateri svetlobne dražljaje pretvarjajo v električne impulze in jih po vidnem živcu pošiljajo v možgane.

Kako oko deluje

Operacija sive mrene

1.

Ali se siva mrena ponovi?

Ne, siva mrena se po operaciji ne ponovi več

2.

Ali se dioptrija po operaciji sive mrene še vedno spreminja?

Ne, saj imate vstavljeno novo lečo.

3.

Kakšne tipe sive mrene poznamo?

Poznamo različne tipe katarakte, med katerimi je starostna siva mrena najpogostejša. Podvrste sive mrene pa so:

– Prirojena katarakta
Nekateri novorojenčki se že rodijo s sivo mreno. Ta je lahko prirojena ali pa se je pojavila kot posledica okužbe ploda v času nosečnosti. Nekateri otroci razvijejo sivo mreno v otroštvu. Pogostokrat taka siva mrena ne ogroža vida, v kolikor pa je vid prizadet, je potrebno očesno lečo odstraniti.

– Sekundarna katarakta
Lahko se razvije po operaciji oči zaradi drugega očesnega problema, kot je npr. glavkom. Sekundarna katarakta se lahko razvije osebam, ki imajo sistemske bolezni, kot je denimo diabetes. Med povzročitelje se umešča tudi povezava z uživanjem steroidov.

– Katarakta zaradi poškodbe
Njen vzrok je poškodba očesa, lahko pa se razvije šele čez nekaj let.

– Katarakta zaradi sevanja
Tudi izpostavljanje določenim sevanjem lahko povzroči sivo mreno.

4.

Ali je siva mrena prenosljiva?

Siva mrena se pojavi na enem ali obeh očesih. Ne more se prenesti iz enega očesa na drugega, saj ni prenosljiva bolezen, prav tako pa ni nalezljiva.

5.

Kdaj se pojavijo prvi znaki sive mrene?

Siva mrena se lahko pojavi že prej, najpogostejše pa je znake opaziti po 65. letu.

Katarakta namreč v mlajših letih ne povzroča tako hudih težav z vidom in zamegljene slike. Ker so sive mrene premajhne in ne vplivajo na vidno sposobnost, posameznik največkrat niti ne ve, da ima mreno. Najpogosteje bodo problemi z vidom nastopili po 60. letu.

Laserske operacije

1.

Kako vem, da sem primeren/a za lasersko operacijo oči oz. za operativno odstranitev dioptrije?

Za lasersko odstranjevanje dioptrije so primerni vsi, ki jih moti nošenje očal in kontaktnih leč ter ustrezajo naslednjim kriterijem:

– so stari vsaj 20 let,
– imajo stabilno dioptrijo vsaj eno leto oz. se le-ta ni spremenila za več kot 0,25 D na leto,
– dioptrija v vrednostih do -10, in do 5 cilindra (astigmatizma),
– imajo zdrave oči, primerno obliko in debelino roženice.

Po naših izkušnjah je primernih 95% vseh prijavljenih

2.

Kateri so najbolj pogosti znaki, ki pravijo, da bi moral/a na lasersko odstranitev dioptrije?

Najbolj pogosti znaki so slabša ostrina vida, motnje vida, glavoboli, težave s kratkovidnostjo in astigmatizmom, nezadovoljstvo z nošenjem očal, nesamozavest, nefunkcionalnost očal – na primer pri ukvarjanju s športom –, (pre)velik strošek kontaktnih leč in očal, dolgoletna želja popolno videti brez očal.

3.

Ali lahko kar sam/a (brez pregleda pri zdravniku) preverim, če bi moral/a na lasersko odstranjevanje dioptrije?

Da ste popolnoma prepričani, je potrebno najprej opraviti predoperativni natančen oftalmološki pregled. Na takšnem pregledu se potrdi, če ste primeren kandidat za lasersko korekcijo. Prav tako preverimo, katera od metod je najprimernejša za vas, ter tudi, kaj lahko pričakujete po operaciji.

4.

Ali lahko opišete, kako pravzaprav poteka celoten proces – začetni pregled, posvet, operacija oči, kasnejši pregledi … Kako vse skupaj poteka in koliko časa v povprečju traja?

Prvi delni predoperativni oftalmološki pregled traja približno 1 uro. Sledi pogovor z izbranim oftalmologom, ki vam glede na vaše meritve poda strokovno mnenje o primernosti za poseg, po kateri metodi boste operirani in kakšne rezultate lahko pričakujete.

V kolikor od zdravnika dobite zeleno luč za operacijo, je potrebno opraviti razširjene meritve za določeno metodo odprave dioptrije, ki trajajo ponovno okoli 1 ure.

5.

Ali so po operaciji možni kakršnikoli zapleti?

Zapleti, kot je suhost očesa ali bleščanje so možni pri starejših metodah (PRK, LASIK). Pri metodi LASIK obstaja tudi določena možnost premika roženičnega pokrova-režnja. Z metodo SMILE je možnost zapletov minimalna.

6.

Koliko časa traja operacija po ReLEx SMILE metodi (za obe očesi)?

Same priprave pred operacijo trajajo okoli 45 minut, sam poseg pa 15-20 minut za obe očesi.

7.

Kot vem, obstajajo 3 metode odstranjevanja dioptrije (PRK, Lasik in ReLEx SMILE). Kako vem, katera je zame najbolj primerna?

Vse 3 metode laserske korekcije vida se med seboj razlikujejo glede na kirurško tehniko priprave površine roženice pred glajenjem z laserjem. Prvi dve metodi (PRK in LASIK) sta stari skoraj 30 oz. 25 let.

Najsodobnejša in tehnološko najbolj dovršena je revolucionarna metoda ReLEx SMILE, ki je minimalno invazivna za vaše oči. To pomeni, da se ohrani površina roženice, kot se maksimalno ohranijo tudi očesna vlakna, saj se povrhnji sloj roženice sploh ne odpira. Omogoča vam brezhiben vid brez dolgega okrevanja in stranskih učinkov.

Estetski posegi

1.

Kaj je treba vedeti pred estetskim posegom na vekah?

Pri vseh posegih na vekah je teden dni pred posegom priporočljivo opustiti zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi, saj s tem zmanjšamo možnost hematoma (podkožne krvavitve), vendar se je o tem potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom.

2.

Kakšni so lahko stranski učinki posegov na vekah?

Po posegu je, odvisno od obsežnosti posega, možna prehodna oteklina.

Odprava dioptrije

1.

Star sem 53 let in sem kratkoviden. Na obeh očesih imam -2,50 dioptrije. Nosim očala za daljavo, na blizu pa berem brez očal. Ugotovljeno imam začetno sivo mreno. Katera metoda je najbolj primerna zame?

V takšnih primerih je najprimernejša metoda zamenjava znotrajočesne leče. Leča je lahko standardna ali narejena po meri – nadstandardna, pri čemer se doživljensko odpravi tudi dioptrija.

2.

Hčerka je stara 20 let in ima visoko kratkovidnost. Njena dioptrija preseg -10. Ali je primerna za metodo SMILE?

Z metodo ReLEx SMILE je možno odpraviti tudi visoko kratkovidnost. Za potrditev pa je potrebno opraviti osnovni oftamološki pregled, med katerim preverimo tudi druge parametre očesa.

3.

Kakšen je vpliv metode ReLEx SMILE na starostno dioptrijo?

SMILE ne vpliva na starostno dioptrijo.

4.

Kakšne so možnosti, da gre med odpravo dioptrije kaj narobe? Ali lahko laser odstrani preveč tkiva? Ali lahko kirurg med odstranjevanjem tkiva naredi napako?

Laser odreze toliko tkiva, kolikor je že vnaprej nastavljeno na laserju. Kirurg nato tkivo z dioptrijo samo še odstrani. Tovrstne napake še ni bilo. Je pa pri tem zelo pomembna izredna strokovnost in natančnost kirurga.

5.

Kakšni so možni zapleti pri metodi ReLEx SMILE?

Zapleti pri metodi ReLEx SMILE so izjemno redki. Če pride med postopkom do zapleta, denimo zmika očesa, se laser ustavi. Postopek se ponavadi lahko nadaljuje, v najslabšem primeru pa se ga zaključi kasneje, roku 14 dni. Do takrat se dioptrija še naprej rešuje z očali ali kontaktnimi lečami.

6.

Kateri letni čas je najbolj primeren za odpravo dioptrije?

Za tovrstno operacijo noben letni čas ne predstavlja ovir. Vsekakor pa prve dni po posegu odsvetujemo izpostavljanje pretiranemu mrazu ali vročini.

7.

Ali je nosečnost ovira za operacijo odprave dioptrije?

Med nosečnostjo in dojenjem posega ne izvajamo. Med nosečnostjo se dioptrija namreč lahko spremeni. Tudi solzni film je v času nosečnosti in dojenja nekoliko spremenjen.

8.

Ali je poseg možen pri vseh dioptrijah?

Vsaka dioptrija je rešljiva, lahko pa ovire povzročijo razne obstoječe očesne bolezni. Če so oči zdrave, je možno rešiti vsako dioptrijo.

9.

Kako veste, da je odprava dioptrije z zamenjavo leče doživljenjska?

Ker je material, iz katere je leča izdelana, preizkušen. Že več kot 20 let se uporablja pri operacijah sive mrene, ves čas pa ga tudi izboljšujejo.

10.

Zakaj je leča ZEISS boljša od ostalih leč?

Ta leča je edina na svetu, ki je trižariščna, hkrati pa je tudi izjemno preizkušena, saj je v uporabi že 9 let.

Naročite se na brezplačen posvet ali pregled pri specialistu!

Ste naveličani uporabe očal in kontaktnih leč? Razmišljate o operaciji za odpravo dioptrije? Posvetujte se s strokovnjaki, ki vam bodo predlagali najboljšo rešitev.

Specialisti za očesne operacije
Strokovno osebje
Najsodobnejša oprema
Več kot 34.000 opravljenih operacij