Za koga je primerna operacija?

Zamenjava očesne leče je nadvse primerna za ljudi starejše od 45 let, ki imajo poleg osnovne dioptrije (kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem) tudi znake starostne daljnovidnosti. Prav tako je zamenjava očesne leče primerna za vse posameznike, ki želijo trajno rešitev dioptrije. Zamenjavo leče lahko opravimo ne glede na to ali imate sivo mreno ali če je leča še vedno prozorna in ne kaže nobenih znakov sive mrene.

Prenesite brošuro

Prenesite brošuro (english version)

Za koga je operacija primerna

Kakšne vrste znotrajočesnih (IOL) leč poznamo?

Leče se med sabo razlikujejo po obliki ter po tem za katere razdalje so namenjene. Enožariščne leče se uporabljajo za korekcijo vida na daljavo. Dvožariščne se uporabljajo za korekcijo vida na daljavo in srednjo razdaljo ali bralno razdaljo, večžariščne leče pa delujejo za vse razdalje. Vse običajne vrste leč se lahko dobi tudi kot torične oziroma leče s cilindrom.

Pohvala dr. Drevu in celotnemu kolektivu, saj delate neverjetne stvari v dobro človeka na tako občutljivem organu kot je oko!

Frančiška Kolenc

Za poseg sem se odločila da se znebim očal. Med in po operaciji sem se počutila zelo dobro. Z medicinskim osebjem in zdravnikom sem zelo zadovoljna.

Anica Globočnik

Kako poteka operacija?

Postopek zamenjave leče je za pacienta varen, neboleč in kratkotrajen postopek. Zahteva pa izjemno usposobljenega očesnega kirurga, saj gre za zahteven mikrokiruški poseg. Operacija poteka v lokalni anesteziji, podobno kot operacija sive mrene. Kirurg nato naredi majhen rez, odstrani očesno lečo in jo nadomesti z po meri narejeno in trajno znotrajočesno lečo. Po končanem posegu, ki poteka ambulantno, se pacientom vid začne vračati takoj, dokončno izboljšanje pa je vidno v nekaj dneh.

Kako poteka pregled pred operacijo?

Pred samim posegom opravimo zelo natančen globinski pregled vida, ki vključuje popolno diagnostiko organa za vid, pregled očesnega ozadja, izmero očesnega pritiska in topografijo roženice.

S takšnim pregledom ugotovimo, ali je pacient sploh primeren kandidat za korekcijo dioptrije z zamenjavo očesne leče.

1
Določitev ustrezne dioptrije
2
Pregled z roženičnim topografom in analizatorjem sprednjega segmenta očesa (Pentacam)
3
Analiza z laserskim merilcem posameznih delov očesa (Wavefront analizator - Itrace)
4
Laserska meritev dolžine očesa in razdaj med posameznimi deli očesa (IOL master 700)
5
Analiza stanja roženice (Spekularni endoteljni mikroskop - KONAN)
6
Pregled očesnega ozadja z lasersko OCT kamero

Poleg vrhunske opreme in prostorov je najpomembnejša izbira izkušenega kirurga, ki bo razumel vaše želje in bo aktiven v procesu načrtovanja očesne operacije ter vam bo svetoval, katera od metod odprave dioptrije je najbolj primerna za vas.

Pogosta vprašanja

Vaš vid je vaša odločitev, dovolite nam, da postane naša skrb.

1.

Ali se dioptrija po operaciji z zamenjavo očesne leče še spreminja?

Ne, dioptrija po operaciji ostane stalna.

2.

Ali lahko oko lečo zavrne?

Ne, saj je leča narejena iz biokompatibilnega materiala, ki je po svoji elastičnosti podoben naravni leči.

3.

Se lahko leča zamenja, če dioptrija po operaciji ne bo popolnoma urejena?

Leča se vedno lahko še zamenja.

4.

Ali so za poseg kakšne ovire glede dioptrije?

Vsaka dioptrija je rešljiva, lahko pa ovire povzročijo razne obstoječe očesne bolezni. Če so oči zdrave, je možno rešiti vsako dioptrijo.

5.

Ali lahko operira samo eno oko?

Vstavitev IOL je namenjena za obe očesi. V primeru, da je na enem očesu dioptrija na daleč 0.00, se operacija izvede samo na enem očesu.

6.

Kakšne so najpogostejše komplikacije?

Lahko pride do vnetja, ki ga zdravimo z antibiotičnimi kapljicami, možne pa so tudi alergije na zdravila, povišan očesni pritisk in odstop od dioptrije, kar lahko rešimo z dodatnim laserskim posegom.

7.

Ali se mi po tej leči lahko blešči?

Pri nočni vožnji lahko bleščanje traja dlje časa. Vendar pa je potrebno poudariti, da leča proizvajalca ZEISS povzroča bistveno manj bleščanja kot IOL ostalih proizvajalcev.

8.

Poznam znanca, ki je bil operiran po tej metodi, pa na sredinsko razdaljo slabo vidi. Zakaj?

Poleg trižariščnih IOL leč, ki jih uporabljamo v očesnem centru VIDIM, obstajajo tudi dvožariščne leče nekoliko slabše kvalitete, ki so jih pri operacijah uporabljali v preteklosti.

9.

Ali leča pomaga pri barvni slepoti?

Ne, leča ne pomaga pri barvni slepoti.

10.

Ali je operacija mogoča, če sem v preteklosti imel lasersko odpravo dioptrije?

Izračun za IOL je precej zahtevnejši po laserski odpravi dioptrije, prav tako pa je težja oziroma bolj zahtevna tudi operacija sama. Zato poseg z vstavitvijo IOL ni vedno izvedljiv po laserski operaciji, mnenje o tem pa bo najlažje podal usposobljen oftamolog.

Naročite se na brezplačen posvet ali pregled pri specialistu!

Ste naveličani uporabe očal in kontaktnih leč? Razmišljate o operaciji za odpravo dioptrije? Posvetujte se s strokovnjaki, ki vam bodo predlagali najboljšo rešitev.

Specialisti za očesne operacije
Strokovno osebje
Najsodobnejša oprema
Več kot 34.000 opravljenih operacij