VIDIM Očesni Center

8 razlogov za slovo od kontaktnih leč (članek)

Ko prvič v življenju pričnete z nošnjo kontaktnih leč, se počutite osvobojeno – sploh, če ste v preteklosti dolgo časa nosili očala.

Sprva vam kontaktne leče omogočajo brezskrben užitek pri aktivnostih, pri katerih so vas včasih omejevala očala. Toda minevajo dnevi, meseci, leta in vse bolj spoznavate negativne plati nošnje kontaktnih leč. Čedalje bolj postaja jasno, da vas kontaktne leče prav tako ovirajo pri določenih aktivnostih, zato se pričnete spraševati, če so najprimernejša rešitev.

Ne glede na to, če ste se znašli v opisani dilemi ali pa nosite očala in se sprašujete, če je vredno preizkusiti uporabo kontaktnih leč, vam svetujemo, da ob odločitvi pretehtate določene negativne plati nošnje leč.

Našli smo 8 tehtnih razlogov za slovo od kontaktnih leč:

  • Nenehna skrb za brezhibno higieno

Uporaba kontaktnih leč zahteva brezhibno čiste roke, to pomeni, da ravnanje s kontaktnimi lečami ni priporočljivo zunaj zidov kopalnice. Preživljanje časa v naravi, taborjenje in potovanja so lahko v tem smislu precej problematična. Če se kontaktnih leč dotikate z umazanimi rokami, s tem tvegate resno okužbo, ki lahko povzroči okvaro vida.

  • Spanje brez kontaktnih leč!

Gre za osnovno pravilo, ki ga lahko prekršite že z nenamernim popoldanskim dremežem. Kontaktnih leč nikakor ne smemo nositi predolgo, spanje pa je najlažji in najnevarnejši način, da prekršite to pravilo. Med spanjem je izločanje solz manjše, naše očesne veke ne mežikajo in s tem ne razporejajo solznega filma po očesni površini. Če zaspite s kontaktnimi lečami, obstaja veliko večja verjetnost za namnožitev bakterij in s tem morebitnega vnetja.

  • Previdnejša uporaba ličil

Kontaktne leče ne prepovedujejo uporabe ličil, vendar mora biti njihova uporaba previdna in premišljena. Ličila, predvsem tista, ki se nanašajo na neposredno okolico oči (npr.: maskara, črtalo za oči, senčila), je potrebno redno menjati, saj se na starih izdelkih namnoži mnogo bakterij. Priporočljiva je uporaba dermatološko testiranih in hipoalergenih ličil, pri uporabi pa pazite, da ta ne zaidejo na kontaktne leče. Če se to zgodi, je potrebno kontaktne leče odstraniti in jih temeljito očistiti pred ponovno uporabo.

  • Izogibanje vodi

Ob nošnji kontaktnih leč se morate zaščititi pred kontaktom z vodo. Prepoved vključuje plavanje in stik z vodo v najrazličnejših oblikah: dež, para, tuširanje, vroče kopeli, bazeni. Voda predstavlja nevarnost v obliki bakterij in ameb, ki povzročajo amebni in infekcijski keratitis, hudo vnetje na površini vaše roženice.

  • Brez dotikanja in mencanja oči

Ali se pogosto zalotite med dotikanjem in mencanjem oči? To početje je pogosto predvsem takrat, ko občutimo utrujenost oči ali ko dolgo časa gledamo v zaslon. Mencanje oči je nevarno tudi, če ne uporabljate kontaktnih leč, saj povečuje možnost za nastanek keratokonusa, bolezni, ki povzroča zamegljen vid in v resnih primerih potrebo po presaditvi roženice. Možnost mencanja oči je v primeru uporabe kontaktnih leč večja, zato bodite previdni in se izogibajte tovrstnemu početju.

  • Skrb za sterilnost kontaktnih leč in pripomočkov za njihovo vzdrževanje

Med uporabo kontaktnih leč ne skrbite zgolj za higieno le teh, temveč tudi za higieno pripomočkov za njihovo vzdrževanje. Tekočino za čiščenje kontaktnih leč morate uporabljati skladno z navodili, posodico za čiščenje pa morate redno čistiti z raztopino in se ob tem prepričati, da se pred ponovno uporabo popolnoma posuši. Vlažna in temna okolja so namreč idealna za razmnoževanje bakterij in gliv, ki se lahko naselijo tudi na vaših kontaktnih lečah.

  • Skrb za redno menjavo kontaktnih leč

Morda si mislite, da nimate težav z očmi, zato je v redu, da kontaktne leče navkljub navodilom nosite še dodatnih nekaj ur. Dejstvo, da z njimi še vedno vidite jasno in ne občutite nelagodja, ne pomeni, da ne povzročajo škode na vaših očeh. Predvidno tudi z uporabo enodnevnih kontaktnih leč! Leče za enkratno uporabo niso zasnovane na način, da bi vaše oči v daljšem časovnem obdobju oskrbele z dovolj kisika in vlage. Če ne upoštevate priporočenega časa uporabe, boste nekega dne to zagotovo obžalovali.

  • Kontaktne leče so kot najemnina za jasnejši vid

Uporaba kontaktnih leč je kot najemnina za jasnejši vid. Podobno kot pri najemu nepremičnine, namesto lastništva izgubljate svoj denar. Kontaktne leče so začasna in priročna rešitev, vendar ne nujno najboljša. Če vas stanejo preveč ali vam povzročajo mnogo težav, je vredno razmisliti o drugi rešitvi in morebiti investiciji, ki bo donosnejša na daljši rok.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja