VIDIM Očesni Center

Kdaj je najprimernejši čas za odpravo dioptrije? (članek)

Naši pacienti nas pogostokrat vprašajo, kdaj je najprimernejši čas za odpravo dioptrije. Je poletje ustrezno ali je bolje počakati na jesen? Kaj pa zima in pomlad? Sprašujejo, če bodo morali zaradi okrevanja po operaciji opustiti misel na dopust ali kakšen poseben dogodek.

Ni skrbi, saj je za poseg primeren vsak trenutek!

Štirje letni časi

Za odpravo dioptrije je primeren vsak letni čas, saj vreme, zunanja temperatura in ostali sezonski dejavniki nimajo vpliva na končni rezultat posega. Namesto čakanja na določen letni čas, je operacijo najbolje načrtovati takrat, ko vam najbolj ustreza.

Laserski posegi omogočajo kratek čas okrevanja; že dan po posegu se vid bistveno izboljša, po nekaj dneh pa so dovoljene lažje aktivnosti. V roku enega tedna po posegu je dovoljena večina aktivnosti, pri čemer je potrebno oči zaščititi pred soncem in jih redno vlažiti s kapljicami. Po operaciji se zelo hitro vrnete v vsakodnevni ritem.

Načrtovani dogodki

Ali je smiselno opraviti pred načrtovanimi dogodki, kot so recimo potovanja in praznovanja, ali je bolje razmišljati o posegu po njih?

Po operaciji sledijo obvezni kontrolni pregledu v obdobju prvega meseca. Običajno gre za dva do tri kontrolne preglede, ki so časovno določeni po navodilu zdravnika. Če se recimo odpravljate na daljši dopust, je operacijo smiselno opraviti kakšen mesec pred dopustom, saj boste na ta način pred odhodom opravili vse potrebne po-operativne kontrole.

Obstaja torej idealen čas za operacijo? Da: ko ste pripravljeni!

Letni časi nimajo vpliva na učinkovitost posega, okrevanje je hitro in neboleče. Poseg lahko opravite tudi pred načrtovanimi dogodki, vendar upoštevajte obvezne kontrolne preglede.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja