VIDIM Očesni Center

Siva mrena (članek)

Siva mrena ali katarakta je neboleče progresivno stanje zamegljenosti naravne očesne leče. Motnje, ki se pojavijo v očesni leči, blokirajo svetlobo in s tem ustvarjajo zamegljeno podobo. Siva mrena je najpogosteje povezana s starostjo, lahko pa je tudi prirojena ali travmatska (nastala zaradi poškodbe očesa). Katarakta je pogosto posledica dolgotrajne izpostavljenosti UV-žarkom brez zaščite s sončnimi očali, pogosteje se pojavlja tudi pri sladkornih bolnikih.

Simptomi – kako prepoznati sivo mreno?

Zamegljen vid

Najpogostejši simptom je zagotovo zamegljen vid, ki je neodvisen od tega ali gledate na blizu ali daleč. Vid je v tem primeru mogoče primerjati z gledanjem skozi umazano steklo. Ko siva mrena »dozori«, prepušča vedno manj svetlobe skozi očesno lečo do mrežnice. Oboleli imajo težave predvsem z nočnim vidom. V primeru, da je mrena čezmerno zrela (takrat, ko je leča v celoti bele barve), se lahko pojavijo bolečine v očeh in vnetje.

Izboljšanje vida

Poboljšanje vida na bližino je tudi eden izmed simptomov. Začetna siva mrena namreč lahko spremeni lomnost leče tako, da oko postane kratkovidno in zato oseba, ki je prej morala nositi očala za branje, slednjih ne potrebuje več. V primeru, da se katarakta ne odpravi z operacijo, se ostrina vida na bližino sčasoma spet poslabša in pri ostrenju vida ne pomagajo več niti očala.

Bleščanje in občutljivost na svetlobo

Zgodnji simptom sive mrene je bleščanje ali občutljivost na močno svetlobo. Pogoste so težave z vidom v primeru močnega sonca ali močne osvetlitve prostora. V večernih urah je zaradi bleščanja žarometov otežena tudi vožnja.

Sprememba v zaznavanju barv

Siva mrena lahko vpliva na spremembo barv. Le-te so manj intenzivne, svetlejše, slika lahko postaja vse bolj rumenkasta. Težje se razlikujejo tudi roza in modri odtenki, izgubi se občutljivost na kontraste.

V kolikor imate težave z vidom in opazite kakšnega od naštetih simptomov, je potreben temeljit pregled pri oftalmologu, ki bo opravil pregled oči, našel vzroke za poslabšanje vida ter predpisal ustrezno zdravljenje.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja