VIDIM Očesni Center

VPLIV UV ŽARKOV NA VID (članek)

Vid je za vsakega posameznika izjemno pomemben. Večina se ne zaveda, da lahko ima nenehno izpostavljanje UV žarkom škodljive kratkoročne in dolgoročne učinke na oči in vid. Pomembno je, da oči ustrezno zaščitimo. UV žarki škodljivo vplivajo na zunanje dele oči, prav tako na notranje strukture, kot sta roženica in znotrajočesna leča.

Koža na vekah je izredno tanka in sestavljena iz občutljivih tkiv, ki se lahko ob večji izpostavljenosti UV svetlobe poškodujejo. Dolgotrajna izpostavljenost UV žarkom lahko povzroči nastanek sive mrene, razvoj starostne degeneracije makule, kožnega raka v okolici vek in druge očesne bolezni. UVA žarki lahko poškodujejo osrednji vid in makulo, ki se nahaja v središču mrežnice, v zadnjem delu očesa.

Kakšne težave oziroma bolezni lahko povzročijo UV žarki?

Degeneracija rumene pege nastane zaradi poškodb na mrežnici v daljšem časovnem obdobju. Dolgoročno izpostavljanje UVA žarkom je eden izmed vzrokov za nastanek le te. UV žarki so tudi eden izmed glavnih povzročiteljev nastanka sive mrene. Gre za skaljenost naravne očesne leče. Razvija se počasi, zato se vidna ostrina počasi zmanjšuje. Sivo mreno lahko odstranimo le z operativnim postopkom. Poseg odstranitve sive mrene je najpogostejša in najvarnejša operacija v svetu. Naravna skaljena leča se nadomesti s prozorno umetno lečo.

Pterigij je benigna tvorba na veznici. Nastanek pterigija je lahko povezan z dolgotrajno izpostavljenostjo UV žarkom. Veznica običajno raste do roba roženice ali pa jo preraste, ter tako povzroči spremembo vida. Pterigij je pogostejši pri ljudeh, ki veliko časa preživijo na soncu in vetru, v vročih in suhih podnebjih.

Opekline roženice so posledica močne kratkoročne izpostavljenosti UVB žarkom. Dolge ure na plaži, smučanje brez ustrezne zaščite za oči, lahko povzročijo to težavo. Stanje je lahko zelo boleče in lahko povzroči tudi začasno izgubo vida.

Kdo je ogrožen?

Ogroženi smo vsi, vključno z otroki. Tveganju za poškodbe oči zaradi UV sevanja ste veliko bolj izpostavljeni, če preživite veliko časa na soncu (smučanje, plezanje, plavanje …), uporabljate solarij, se soočate z boleznijo mrežnice, uživate zdravila, ki povečajo občutljivost na svetlobo (diuretiki, pomirjevala), ste imeli operacijo katarakte in imate vstavljeno lečo brez UV zaščite.

Kako se zaščititi pred UV sevanjem?

Potrebno je poznati nevarnosti. UV žarki se lahko namreč oddajajo neposredno od sonca ter tudi iz tal, vode, snega, peska in drugih svetlih površin. Zato je pomembno, da nosite kvalitetna zaščitna očala, pokrivala, ki blokirajo UV žarke. Sončna očala morajo blokirati UVA in UVB sevanja ter morajo biti nepoškodovana. UV zaščita je pomembna tudi pri kontaktnih lečah in korekcijskih očalih. Ne smemo pozabiti na zaščito otrok in najstnikov, saj navadno preživijo več časa na soncu kot odrasli. Vedno, ko smo na soncu brez zaščite, to predstavlja večje tveganje za resna obolenja. Ustrezna zaščita na soncu je resnično nujno potrebna.

Seveda pa so bistvenega pomena redne kontrole pri očesnem zdravniku. Tako lahko konstantno skrbite za zdravje vaših oči in ohranite dober vid.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja