Odprava dioptrije je lahko vaša rešitev!

Odprava dioptrije je mikrokirurška očesna operacija, s katero se trajno odpravi katerakoli dioptrija (kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in/ali starostna daljnovidnost).

Tehnike odprave dioptrije

Vse refrakcijske napake očesa se dandanes lahko uspešno operativno odstranijo. Posegi, ki odpravljajo te napake, se v svetu izvajajo že več desetletij. Posledično se razvijajo nove in nove tehnike, ki so varnejše in vedno bolj učinkovite. Glede na starost posameznika, način življenja, pričakovanja po operaciji, dioptrijo in stanje očesa so na voljo različne tehnike odprave dioptrije.

1
Laserske operacije dioptrije

Laserska operacija oči je postopek, ki se opravi s pomočjo različnih laserjev, s katerimi se trajno odpravi dioptrija. Poznamo več metod laserske odprave dioptrije.

2
Vstavitev Visian ICL leče

Postopek vstavitve znotrajočesne Visian ICL leče je za pacienta varen, neboleč in kratkotrajen poseg. Zdravnik vstavi skozi 2,8 mm rez ICL VISIAN lečo v predel za zenico in pred lastno očesno lečo.

3
Zamenjava znotrajočesne leče

Je očesna operacija, kjer skozi 1,8 do 2,4 mm veliko luknjico kirurg odstrani lastno očesno lečo, namesto nje pa vgradi po meri narejeno lečo.

4
Operacija sive mrene

Z natančno mikrokirurško tehniko zdravnik odstrani sivo mreno in vgradi umetno znotrajočesno lečo IOL, ki je lahko standardna ali narejena po meri.

Z vami od svetovanja do okrevanja

Postopek pred operacijo se prične s posvetom z enim od naših svetovalcev, ki vam bo predstavil posamezne možnosti odprave dioptrije. Sledile bodo natančne meritve in pregledi na zahtevnih medicinskih aparaturah. Na koncu boste v pogovoru z zdravnikom in na podlagi rezultatov preiskav poiskali najboljšo rešitev. Po operaciji bomo skupaj skrbeli za vas in vaš vid in vas pripeljali do najboljšega možnega končnega rezultata.

Pacient je vedno na prvem mestu

Trudimo se, da se vsakemu pacientu vedno v celoti posvetimo od začetka povpraševanja po operaciji do končnega zadovoljstva. Med celotnim postopkom odgovarjamo na vsa morebitna vprašanja in pomisleke ter skupaj najdemo najboljše rešitve. Pri odločitvi o tem, kateri od posegov je najboljši za posameznika, se vedno poskušamo postaviti v kožo pacienta in se držimo načela: »Kar je dobro za pacienta je dobro tudi zame.«

Z natančno diagnostiko in pogovorom do najboljše možne rešitve

Pred samim posegom je potrebno opraviti zelo natančen pregled vida in očesneg stanja, ki vključuje popolno diagnostiko z različnim aparaturami. Očesni kirurg potrebuje čim bolj natančne meritve, ki jih opravi za to usposobljeno medicinsko osebje. Oftamolog bo na podlagi rezultatov meritev, ugotovljenega očesnega stanja in pogovora s pacientom, predlagal najboljšo možno rešitev.

Pogosta vprašanja

Samo najboljše je dovolj dobro za vaše oči!

1.

Star sem 53 let in sem kratkoviden. Na obeh očesih imam -2,50 dioptrije. Nosim očala za daljavo, na blizu pa berem brez očal. Ugotovljeno imam začetno sivo mreno. Katera metoda je najbolj primerna zame?

V takšnih primerih je najprimernejša metoda zamenjava znotrajočesne leče. Leča je lahko standardna ali narejena po meri – nadstandardna, pri čemer se doživljensko odpravi tudi dioptrija.

2.

Hčerka je stara 20 let in ima visoko kratkovidnost. Njena dioptrija preseg -10. Ali je primerna za metodo SMILE?

Z metodo ReLEx SMILE je možno odpraviti tudi visoko kratkovidnost. Za potrditev pa je potrebno opraviti osnovni oftamološki pregled, med katerim preverimo tudi druge parametre očesa.

3.

Kakšen je vpliv metode ReLEx SMILE na starostno dioptrijo?

SMILE ne vpliva na starostno dioptrijo.

4.

Kakšne so možnosti, da gre med odpravo dioptrije kaj narobe? Ali lahko laser odstrani preveč tkiva? Ali lahko kirurg med odstranjevanjem tkiva naredi napako?

Laser odreze toliko tkiva, kolikor je že vnaprej nastavljeno na laserju. Kirurg nato tkivo z dioptrijo samo še odstrani. Tovrstne napake še ni bilo. Je pa pri tem zelo pomembna izredna strokovnost in natančnost kirurga.

5.

Kakšni so možni zapleti pri metodi ReLEx SMILE?

Zapleti pri metodi ReLEx SMILE so izjemno redki. Če pride med postopkom do zapleta, denimo zmika očesa, se laser ustavi. Postopek se ponavadi lahko nadaljuje, v najslabšem primeru pa se ga zaključi kasneje, roku 14 dni. Do takrat se dioptrija še naprej rešuje z očali ali kontaktnimi lečami.

6.

Kateri letni čas je najbolj primeren za odpravo dioptrije?

Za tovrstno operacijo noben letni čas ne predstavlja ovir. Vsekakor pa prve dni po posegu odsvetujemo izpostavljanje pretiranemu mrazu ali vročini.

7.

Ali je nosečnost ovira za operacijo odprave dioptrije?

Med nosečnostjo in dojenjem posega ne izvajamo. Med nosečnostjo se dioptrija namreč lahko spremeni. Tudi solzni film je v času nosečnosti in dojenja nekoliko spremenjen.

8.

Ali je poseg možen pri vseh dioptrijah?

Vsaka dioptrija je rešljiva, lahko pa ovire povzročijo razne obstoječe očesne bolezni. Če so oči zdrave, je možno rešiti vsako dioptrijo.

9.

Kako veste, da je odprava dioptrije z zamenjavo leče doživljenjska?

Ker je material, iz katere je leča izdelana, preizkušen. Že več kot 20 let se uporablja pri operacijah sive mrene, ves čas pa ga tudi izboljšujejo.

10.

Zakaj je leča ZEISS boljša od ostalih leč?

Ta leča je edina na svetu, ki je trižariščna, hkrati pa je tudi izjemno preizkušena, saj je v uporabi že 9 let.

Naročite se na brezplačen posvet ali pregled pri specialistu!

Ste naveličani uporabe očal in kontaktnih leč? Razmišljate o operaciji za odpravo dioptrije? Posvetujte se s strokovnjaki, ki vam bodo predlagali najboljšo rešitev.

Specialisti za očesne operacije
Strokovno osebje
Najsodobnejša oprema
Več kot 34.000 opravljenih operacij